De Blauwe Rus

Ras informatie Bengaal

De Blauwe Rus is een rustige zachtaardige kat die niet van lawaai houdt. Het zijn heel intelligente katten en meesters in de ontsnappingskunst. Meestal zijn ze erg op hun baasje gesteld of hechten zich aan een persoon van hun voorkeur.
Het is een ras met weinig gezondheidsproblemen. Vaak zie je dat ze speels blijven tot op hoge leeftijd.

NOK standaard Blauwe Rus (ook voor Wit en Zwart) - Afgeleid van de GCCF standaard

De Rus is een elegante kat van gematigd oosters type, zonder de overdreven lange vorm van de Oosterse Korthaar. Zijn hoog geplaatste oren, amandelvormige groene ogen, vlakke schedel, geprononceerde snorhaarkussentjes te samen met de karakteristieke zachte dubbele vacht zijn kenmerkend voor dit ras.

Kop
Korte wig met vlakke schedel tussen de oren. Kort wigvormig snuitje met geprononceerde snorhaarkussentjes die de snuit eerder breed laten eindigen. In profiel zijn het voorhoofd en de neus recht, ze maken een lichte convexe hoek ter hoogte van de bovenste oogrand; er mag geen stop of deuk zijn of een recht profiel. Stevige, volle kin en een goed sluitend gebit. Rechte lijn van neuspunt naar kin. Bij kittens lijkt de kop vaak wat ronder en is de hoek van het profiel nog niet zo duidelijk.
Oren
grote puntige oren, breed aan de basis en verticaal geplaatst. De buitenkant van het oor zet de lijn voort van de bovenkant van de kop – bij katerwangen kan dit iets minder duidelijk zijn. Weinig haargroei aan de binnenzijde van de oren.
Ogen
amandelvormige ogen; vrij wijd uit elkaar geplaatst, niet klein of diepliggend. Oogkleur schitterend éénkleurig groen; bij kittens mogen de ogen later op kleur komen.
Lichaam
lang en slank met een gracieuze houding maar wel stevig gespierd. Cobby of zware bouw is ongewenst.
Poten en Voeten
middelzware beenderstruktuur, lange poten met kleine ovale voeten.
Staart
matig lang, taps toelopend in verhouding met het lichaam. Mag stevige aanzet hebben, maar geen zweepstaart of rond uiteinde.
Vacht
de vacht is dubbel met een zeer dicht ingeplante ondervacht. Kort, fijn en zacht. Hij mag niet stug aanvoelen. De vacht is zeer verschillend van de vachtstructuren van andere kortharen en het ware kenmerk van de Rus.
Kleuren
Blauwe Rus: éénkleurig blauw met een duidelijk waarneembare zilverglans. Bij voorkeur middenblauw. De vacht is doorgekleurd tot de haarwortels. De haren vertonen geen ticking of tipping hoewel er in de haarpunt pigment kan ontbreken, waardoor de zilverglans ontstaat. Bij volwassen katten mag geen ghostmarking meer te zien zijn. Neusleertje blauw, voetzolen mogen lichter zijn dan neusleer.
Witte Rus: zuiver witte vacht zonder gele zweem. Gekleurde kopvlek alleen toegestaan bij kittens. Neusleertje en voetzolen: roze.
Zwarte Rus: gitzwarte vacht, doorgekleurd tot op de haarwortels. Een bruine zweem is toegestaan bij kittens. Neusleertje en voetzolen: zwart

Niet toegestaan:

 1. glad liggende vacht
 2. oosterse bouw
 3. gedrongen bouw
 4. wit bij blauwe rus en zwarte rus
 5. gekleurde vlekken bij de witte rus
 6. geen correcte oogkleur bij volwassen dieren
 7. zwakke kinDe Bengaal

Ras informatie Blauwe Rus

Bengalen zijn verzot op water. Ze drinken graag aan een open kraan en vergezellen je in de douche. Speeltjes apporteren, achter alles aanhollen is hun geliefde bezigheid.
Het is een spraakzame kat die toch heel sociaal is waardoor het houden van andere rassen geen probleem zou mogen zijn. Met een bengaal in huis valt er wel altijd wat te beleven.

NOK standaard Bengaal - Afgeleid van TICA standaard.

Het doel van het fokken van de Bengaal is een gedomesticeerde kat met het uiterlijk van zijn wilde voorouder. De voorkeur wordt gegeven aan die dieren, die qua bouw en aftekening verschillen van andere rassen.

Kop:
In verhouding tot het lichaam een tamelijk kleine kop met afgeronde lijnen. Hij is langer dan breed, heeft een brede afgeronde wigvorm met een breed snuitje met goed ontwikkelde snorhaarkussens, hoge jukbeenderen en een stevige kin. Lange brede neus, die doorloopt tot boven de ogen en overgaat in een afgerond voorhoofd. De neus op zich vertoont een licht concave lijn. De kop is opvallend verschillend van andere kattenrassen.
Oren:
Vrij kleine, feitelijk korte oren met afgeronde toppen, die breed aan de basis en wijd uit elkaar geplaatst zijn, de lijnen van de kop voortzettend. Ze wijzen iets naar voren. Pluimpjes op de oren zijn ongewenst.
Ogen:
Grote, ovale bijna ronde ogen die niet mogen uitpuilen.Ze zijn enigszins schuin geplaatst, wijd uit elkaar. De oogkleur is niet belangrijk, wel de intensiteit. Geen blauw bij de black tabby Bengalen.
Nek:
Lang en stevig gespierd, in verhouding met kop en lijf.
Lichaam:
Lang en krachtig met een oplopende ruglijn. Het lichaam mag niet oosters of semi-oosters zijn. Stevig gebouwd, maar niet extreem zwaar.
Poten en voeten:
Zeer stevige, goed gespierde poten, gemiddeld van lengte. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten. De voeten zijn groot, rond met flinke knokkels. Stevige botstructuur.
Staart:
Staart gemiddeld van lengte, dik, naar de punt toe smaller wordend en rond eindigend.
Vachtstructuur:
De vacht is redelijk kort, dik, vol en goed gesloten. Hij voelt ongewoon zacht en zijdeachtig aan.

Niet toegestaan:

 1. verticaal geplaatste spotten
 2. ronde oestervorm bij de gemarmerde katten. [Bengaals gemarmerd (=blotched) patroon]
 3. verschil in kleur tussen points en lichaams- aftekening bij Sneeuwbengalen
 4. witte vlekken anders dan “ocelli” (duimafdrukken)

Aftekening: Bij de Bengalen onderscheiden we twee basispatronen : het spotted patroon en het gemarmerde patroon. Het spotted patroon bestaat uit ronde of driehoekige vlekken, die willekeurig of horizontaal geplaatst zijn.

Naar boven